2017. július 21., péntek

Zväz: Rodičia "výchovné" platiť nemusí. Kráľ dal za syna sponzorský dar

Prvá časť stretnutie vedenia zväzu s novinármi v Sieni slávy českého hokeja bola pokojná, možno až únavná. Publikum sa strácalo v prehľade čísel, grafov a tabuliek. Prezident Tomáš Král prezentoval, ako jeho organizácia hospodári s peniazmi na mládež.

Investície v posledných rokoch vzrástli, minulý rok išlo na výchovu mládeže celkovo 85 miliónov korún, čo je najviac v histórii.Z toho sa platí podpora mládeže v kluboch aj reprezentáciách.

Zväz poskytuje deťom výstroj a od roku 2011 funguje projekt Akadémie ČSLH, ktorého cieľom je výchova kvalitných mladých hráčov schopných reprezentovať Česko na najvyššej úrovni.

< p> Novo bol predstavený program výchovy talentov v krajoch (vzniknú akési krajské reprezentácia) či podpora m alých klubov pomocou profesionálnych regionálnych trénerov. "Je to dôležité pre český hokej.Chceme, aby sa rozšírila členská základňa, "povedal nový riaditeľ rozvoja a bývalý slávny brankár Milan Hnilička.

Zaujímavejšie časť nastala až vo chvíli, keď sa stočila reč k" výchovnému ", teda tabuľkovým hodnotám hráčov, ktoré sa platí pri prestupoch.

Zväz tento inštitút opäť obhajoval prehľadom nákladov na prevádzku klubu. "Extraligový klub má 12 mládežníckych družstiev, kde hrá 346 hokejistov a priemerné ročné náklady predstavujú 18, 4 milióna, rodičovský príspevok je vo výške tri až 11 a pol tisíc korún," čítal Kráľ údaje.

Na nákladoch sa podieľa zo 49 percent klub, 36 percent ide z rozpočtov obcí a krajov a stať prispieva šiestimi percentami.Rodičia potom dávajú do dieťaťa 9 percent.

"Ak oddelíme profesionálny hokej od mládežníckeho, tak zmizne polovica peňazí od klubov. Mládež by bola vybavená, "vyhlásil šéf zväzu Král.

Tabuľkové odstupné, s ktorým sa Kráľ a spol. snažia niečo urobiť, má slúžiť na okrem iného aj k ochrane investícií jednotlivých celkov (a miest). "Nikde nie je stanovené, že by výchovné malo prechádzať na rodiča," upozornil Kráľ s tým, že prvotné je dohoda medzi klubmi. "Že do toho vstupujú peniaze rodičov je zle."

Lenže práve tu nastáva problém, ktorý dosť možno spôsobil súčasnú korupčné kauzu okolo bývalého reprezentačného trénera Vladimíra Růžičku.

Klub, kam chce malý hokejista prestúpiť, nemusí chcieť výchovné zaplatiť druhému klubu.A tu potom vzniká priestor pre rôzne nepriehľadné transakcie.Tabuľkovou čiastku môže uhradiť rodič napríklad aj formou sponzorského daru, čo je podľa hokejových poriadkov v poriadku.

Sám Kráľ sa priznal, že za svojho syna-brankára v roku 2009, kedy nastupoval na zväz, zaplatil Chomutov, ktorý tak získal na Tomáša Kráľa mladšieho práva z Plzne. "Chcel som, aby chlapec šiel do zahraničia a Chomutov ho vykúpiť nechcel, tak som dal sponzorský dar a bol som ochotný tie náklady niesť."

Výchovné by sa podľa prítomných funkcinoářů do budúcnosti mohlo zmeniť treba tak, že čiastka za jednotlivých hráčov bude odstupňovaná podľa výkonnosťou, nedochádzalo k zvýšeniu by s pribúdajúcim vekom alebo by sa čiastka za napríklad extraligového hráča rozdelila medzi všetky kluby podieľajúce sa na výchove.

" Korupciu budeme tvrdo trestať "

Lenže existuje veľa prípadov, kedy na podobné prestupy hráčov - najmä tých menej kvalitných, ktorí ťažko hľadajú uplatnenie - chýba doklady.Platný registračný lístok musí obsahovať súhlas oboch klubov a zákonného zástupcu hráča či plnoletého hokejistu.

"My nemôže kontrolovať účtovníctva klubov," odpovedal Kráľ na otázku, ako túto "sivú ekonomiku" zlikvidovať.

"Šedá ekonomika je len v hokeji? Veď s tým má problémy štátny aparát, čítame o polícii, "dodal Bedřich Ščerban, jeden z členov výkonného výboru. "Väčšina klubov to robí poctivo a slušne." Kráľ sa Ščerbanem zopakovali, že sú pripravení s korupciou v hokeji bojovať a ak sa niekomu preukáže vina, tvrdo trestať.

"Hokej tá aféra pošpinila, mali sme pocit, že sa zlepšujeme a vyhrabávajú sa z toho najhoršieho. Toto je prúser strašný.Ale nikdy by nás nenapadlo, že by Vláďa niečo také urobil, "povedal Kráľ a opäť vyzval k tomu, aby mu ľudia hlásili konkrétne dôkazy nekalého konania v hokejovom prostredí.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése