2017. április 11., kedd

Môžete stále hovoriť dobrodruh, ak používate bezpečnostný maják GPS?

Rovnako ako je hranica medzi civilizáciou a púšť sa stáva čoraz viac tenké, že ozajstní dobrodruhovia stále existujú?

Technológia umožňuje lezci pípanie z vrcholu Mount Everestu. Antarktické lyžiari môžu okamžite nahrávať nalíčenie z južného pólu. Ktokoľvek môže získať lacnú zariadenie s tiesňové tlačidlo, ktoré im umožnia požiadať o záchranu z akéhokoľvek miesta na svete, z akéhokoľvek dôvodu. - verzia Adventure o "dostať von z väzenia zadarmo" Karta

V roku 2007, spot, dcérska spoločnosť Globalstar Inc., predstavil nový satelit messenger jednotku s catchphrase "Živé povedať, o tom." Prístroj by mohol komunikovať tri správy - "S om OK", "SOS" a "911" - nezávisle na bunkovej pokrytie.Prvé dve tlačidlá súkromne upozornil užívateľa vybraných kontaktov a 911 signály boli prenášané priamo do záchranných služieb.

Personal Locator majákov a satelitné telefóny existovali pred tým, ale Spot vyrobená pre diaľkovú komunikáciu viac cenovo dostupné a prístupné. Teraz s 250.000 jednotiek v prevádzke, Spot uľahčila 3,810 záchrany celého sveta - v priemere asi jeden deň.

Debaty o používaní prístroja už zúrila tak dlho, ako to bolo k dispozícii. Zástancovia argumentujú tým, že satelit poslovia vziať "hľadanie" z pátracích a záchranných misií, pretože pomáhajú presne určiť presné umiestnenie. Zariadenie tiež upozorní úrady počas raných fázach mimoriadnej udalosti, ktoré podporujú záchrany skoro, aby sa rozdiel.Peniaze a život sú uložené, keď dobrovoľníci nemajú prečesávať lesy hľadajú človeka, ktorý zmizol dni.

Kritici na druhej strane tvrdí, že peniaze je zbytočný a dobrovoľníci sú zbytočne vystavení nebezpečenstvu, keď ľudia volať o pomoc nepotrebujú. Tieto zariadenia tiež zbierať nafúknutý pocit bezpečia, a vyzvať ľudí, aby sa viac rizík než by inak mohli.

V októbri 2009, dvaja muži a ich dospievajúce synovia aktivuje ich núdzový maják tri rôzne časy počas jedného výlet do Grand Canyonu. Prvýkrát neskúsení turisti spanikárili, keď bežal z vody, ale odmietol pomoc od záchrany, ktorí prišli po tom, čo sa nachádza zdroj vody.Druhýkrát, vrtuľník bol odoslaný v stredu v noci, len aby zistil, rovnaké turistov, ktorí signalizované o pomoc, pretože ich voda chutila "slaný". Ďalšie pochybná alert dorazil budúci ráno, a záchranári nahnevane odstráni skupiny z kaňonu. Tisíce dolárov boli vynaložené na týchto chybných záchranných prácach - náklady nakoniec absorbované poplatníkov. Turisti uviedol, že be z majáku, neboli by sa pokúsili o pochod. Facebook Twitter Pinterest tisíce dolárov, môžu byť použité na chybných záchranných prácach. Fotografie: Jill Homer

V februári, žena sa pustil do sólovej výlet do prezidentského Rozsah New Hampshire.Niekoľko hodín po tom, čo Kate Matrosov manžel ju vysadil na chodníky, aktivovala svoje núdzové maják uprostred hlavnej zimnej búrky. Hľadači nemohol ihneď ju umiestniť na exponovanom horskom hrebeni pred búrkou zosilnela, vrhať teploty 30 pod nulou. Poryvy vetra nad 100 míľ za hodinu. Ráno, bola mŕtva.

Matrosov, 32, mal impozantný životopis horských stúpaní a skúseností chladného počasia. Predtým, než sa pustila do jej výletu, Mount Washington observatórium vydalo dire prognózu: beloba podmienky, poryvy vetra až 125 míľ za hodinu, a chlad faktor vetra o 75 pod nulou.Dôvod, prečo záchranári nemohli nájsť Matrosov hneď bolo kvôli hurikánu-vetry sily jej vraj z dvihla zo chodníky a sklopila niekoľko sto stôp po hrebeni.

Horolezci často vyhľadávajú drsné počasie v prezidentských Rozsah pripraviť sa na väčšie hôr, ale aj tí najskúsenejší a dobre vybavené horolezci nebude stáť moc veľkú šancu na počasie, ktoré závažné.

Mnoho otázku, prečo Matrosov nevybral sa otočiť, než ustúpiť stalo nemožné. "Možno trochu príliš spolieha na technológiu," pátrania a záchrany dobrovoľník Mike Pelchat povedal Boston Globe po incidente. "Možno si myslela, že mohol vrátiť.Ale teploty a vietor, dostal to najlepšie z nej. "

Nebezpečenstvo stávajú menej zastrašujúce, ak sú k dispozícii záchrannej siete. Výskum ukázal, že nedbalé konanie zvýšil po zavedení bezpečnostných pásov zákonov. Ľudia nevyhnutne prispôsobiť svoje správanie tak, aby zodpovedala vnímanú úroveň rizika. Výsledok, niektorí argumentujú, je nielen bezpečnostné riziko. Je to tiež mor álny hazard.

Podľa Davida Robertsa, dlhoročný horolezec a autor, "zariadenie (GPS), ktoré plodí radikálny posun v koncepte dobrodružstvo.Turisti, lyžiari a vodákov nielen očakávať, že bude odviedol do bezpečia jednoduchým stlačením jediného tlačidla, považujú tento luxus ako neodňateľné právo. "

horolezci nie sú jediní, kto uvažuje smer dobrodružstvo morálku kompas s ohľadom na technológii GPS. V posledných rokoch extrémne preteky využili polohové majáky sledovať postup atlétov, a v prípade potreby signál o pomoc. Facebook Pinterest Mushers počas Iditarod v roku 2015.Fotografie: Jill Homer

"šťastne Podporujeme SOS prostredníctvom Spot keď to je to, čo udalosť chce," povedal Trackleaders spoluzakladateľ Matthew Lee. "Niektorí z našich klientov držať preteky pre úplne neskúsených účastníkov, a to doslova podporiť používanie SOS, takže sa musíme plne programovateľné a testované pred š tartovacie pištole."

Ale sú tieto záchranné siete aké dobrodružstvo pretekárov chcete?Koniec koncov, Trackleaders ponúka akcie, ktoré podporujú seba ako najťažších a najnáročnejších pretekov na svete - udalosti, ako je napríklad predele Tour, je 2.750 míľ závod horských bicyklov z Kanady do Mexika, a Iditarod psích záprahov race, tisíc míľ preteky cez zmrznuté Aljaške.

Iditarod prvý zavedené bodové jednotky, niektorí účastníci vyjadrený odpor. Medzi tými bol Alaska Musher Danny Seavey, ktorý sa čakajú, až na jeho tretí Iditarod v roku 2014.

"Na poslednú chvíľu preteky sudcu pribehla a pripojený GPS Spot Tracker mojej sane, a povedal mi, to malo núdzové tlačidlo SOS som mohol tlačiť, či som potreboval byť zachránená, "povedal Seavey. "I (a mnoho ďalších mushers) mu povedal, že by som radšej nevedel.Je ťažšie byť ťažké, či existuje jednoduchý spôsob, ako von. "

V roku 201 4, pol tucta Iditarod mushers tlačil ich SOS tlačidlo, čo stanovené pravidlá boli automaticky prepadá zo závodu. California Musher Cindy Abbott aktivuje jej zatiaľ čo pri jazde jej psích záprahov cez Dalzell Gorge, strmé a notoricky obtiažnom úseku chodníky. Núdza o snehu vytvorené najmä nebezpečné podmienky cez skaly a oslnenie ľadu - o "death run", ako ho opísal. Mala nejaké vlások a bol vydesený, ale ona a jej psi neboli zranení.Abbott investoval veľa času, peňazí a energie do svojho druhého Iditarod behu, a stále si nie je istý, prečo sa stlačil tlačidlo.

"Ja vedel, že som bol škrabanie," povedala. "Bolo to v poriadku. Rozumiem.Ale ja som si prial, aby nemal na tlačidlo na tam. "

Aj keď Abbott si priala, aby mohla vziať späť jej pomoc signál, Musher Hugh Neff veril pomoc neprišla dostatočne rýchlo po jeho pes tím opustil beží 65 míľ za hodinu vetry.

Neff kritizoval vedenie Iditarod za to, že r eagovať po dobu dlhšiu ako 10 hodín, do tej doby, jeho priateľka Nicole Faille napísal: "môj muž bol na ceste von z tohto sveta." Veteran mushers a prošedivělý Alaskans boli kritický Neff kritiky, pýtať prečo skúsený Musher - alebo niekto odváža do Alaska backcountry na to príde - nebol ešte pripravený dřepnout po dobu 10 hodín v búrke

"Aj 911 misia môže. trvať niekoľko hodín, "povedal Robert Pollhammer, riaditeľ závodu na Yukon Arktíde Ultra, bicykel, lyže, a závod nôh na Yukon Quest Trail v Kanade. "Ak sa počasie nedovoľuje, nie je tam žiadny vzduch záchrana vôbec.To je dôvod, prečo je tak dôležité mať základné zručnosti prežitie, dostatok jedla, teplé oblečenie a systém spiace správne. "Dvaja cyklisti, aby ich cestu na Iditarod stope. Fotografie: Jill Homer

Po celé roky, Iditarod Trail Invitational - človek-poháňal verziu tisíc míľ psie záprahy preteky - trvalo viac nekompromisný postoj.Cykli sti, lyžiari a bežci boli výslovne zakázané vykonávať GPS tracker. "Technológia nemá miesto na Iditarod Trail mám rád a baví," napísal spoločne režisér Bill Merchant pred zákaz prístrojov s odvolaním miscommunications ako hlavný dôvod. "Cnie sa mi na dni, kedy sme išli do závislosti na svoje schopnosti a trochu šťastia, aby sa vrátil domov živý divočiny."

V roku 2015, však, závod spolupracuje s Trackleaders ponúknuť voliteľnou GPS sledovanie účastníkov pod podmienkou, že pretekári použitie bodového Trace zariadenia, ktoré len sledovať polohu a nezahŕňajú SOS alebo 911 tlačidla.V pre-dostihy, spoluriaditeľ Kathi Merchant vysvetlil, že táto úľava bola "len pre zábavu".

Diváci, ktorí klikli na stránke sledovanie boli upozornení na možnosť chybných údajov, a varoval, kontaktovať vedenie pretekov z akéhokoľvek dôvodu. V priebehu roka 2015 závod, tri nohy, jazdci a jeden cyklista došlo k masívnej snehovej výpis pozdĺž obzvlášť odľahlosť a untravelled časti Iditarod Trail, spomaľovať ich pokrok na iba 10 míľ za deň. Medzitým teploty prepadla až 45 nižšie, komunikácia bola obmedzená, aby informovali satelitných telefónnych hovorov z jedného pretekára, a to bolo všetko diváci mohli urobiť, aby si starosti cez ľadové postupu modré bodky na obrazovke.Prečo boli pohybuje tak pomaly? Sa problém? By stlačiť tlačidlo SOS, keby raz stlačiť? Aj s obmedzeným údajom, vzdialený a neuchopiteľné situácia stala reálnejšie.

"Through-tech nástroje, fotky, audio a blogov, sme pravdepodobne mať viac krmivo pre udržanie sami zakliaty," povedal Lee Trackleaders. "Môžeme uvažovať o toľko viac informácií. Aké sú snehové podmienky, ako tam, kde sú oni táborenie, čo sa im jesť, ako často sa to zastaví? Vzhľadom k tomu, okná na dobrodružstvo sa otvorili, nemáme to všetko zavesiť na veľký, kedy '.Áno, dáta sledov anie majú dôležité štatistické údaje, ale tajomstvo spočíva v obrazoch, sa slová -. Príbehov "

V čom tajomstvo lož pre dobrodruhov? Športovci bojujú neľudských podmienkach na Iditarod stope nemal zmysel pre ustaraných divákov sledoval z teplého pohodlia svojich domovov. Boli len to, čo dobrodruhovia majú vždy musel urobiť - spoliehať na svoje vlastné schopnosti a trochu šťastia, aby sa zasadila napriek nepriazni osudu a vrátiť sa domov živý.

Budú mať tlačil tlačidlo SOS?Po omrzliny a vyčerpaní pretekári sa objavil v dedine na rieke Yukon viac než o týždeň neskôr, každý z nich povedal, že nie.

Roberts písal o "blaženého disconnectedness", ktorý bol takmer stratený v GPS éry. Verí, dobrodruhovia sú duchovne a intelektuálne chudobnejšie bez miest, kde môžu skutočne nechať všetko za sebou. Tajomstvo púšte mizne, len aby bol nahradený mundanity moderného života. Áno, je to vždy lepšie žiť rozprávať o tom, ale aké príbehy budeme hovoriť?Real-time aktualizácie Facebook asi lyofilizovaných jedlá, strava segmenty z ľadovcov v Grónsku, rozmazaných telefónnych videá z snahe vrcholu?

Iné, ako Lee - kto sám dokončil a získal rad ultra-vytrvalostné preteky na horských bicykloch - verte vzostup satelitnej komunikácie bude aj naďalej prinášať ducha dobrodružstva viac ľudí, a to je dobrá vec.

"No dobrodruh stojí za ich soli chce byť, že človek, ktorý škriabe po celú dobu," povedal Lee. "Rovnako ako všetky mentálne barlách, ktoré prichádzajú spolu po splatnosti extrémne športy, tak aj bude efekt sledovanie zrelý. Ľudia sú už teraz skúsenejší a sofistikovanejšie v jej používaní. "


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése